Mekoflex Uterum logo
Mekoflex Uterum logo

Uterum: Inglasning & Tak - Tips & Råd - Stort utbud

Ska du bygga uterum? Letar du efter glaspartier och tak till uterum? Eller söker du kanske inspiration till uterum?

Här har vi samlat all vår info om uterum och lotsar dig genom vårt breda produktutbud av glaspartier och tak. Vi hjälper dig välja rätt glas till uterum, välja uterum beroende på säsong och ger dig också vägledning när du ska designa och bygga ditt uterum.

Tips och råd

Välj uterum efter säsong på året

Skjutdörrar och skjutfönster på inglasat uterum i vinterskrud. | Mekoflex Uterum

Vilka glaspartier och tak du ska välja styrs mycket av under hur stor del av året du vill använda uterummet. Läs vår guide så förklarar vi hur du kan tänka kring val av uterum beroende på säsong:

Välj uterum efter säsong

Välj rätt glas till uterum

Skjutdörrar med 2-glas isolerglas till uterum. Glaskassetten har härdat energiglas. | Mekoflex Uterum

Det finns en mängd olika sorters glas att välja på till uterum, t ex härdat glas, energiglas & isolerglas. Läs vår guide så förklarar vi mer och djupdyker i saker som U-värde och köldbryggor:

Välj rätt glas till uterum

Designa och bygga uterum

När du planerar för hur ditt uterum ska se ut måste du ta hänsyn till de förutsättningar som gäller för just ditt hus och din trädgård. Det finns flera fördelar med att bygga ditt uterum måttanpassat - inte bara under designprocessen, men också under bygget av uterummet. Läs vidare om olika goda skäl här:

5 anledningar att bygga måttanpassat uterum

När du planerar ditt uterum kan du använda vårt glasparti-verktyg. Där anger du måtten för glaspartiet och får en skalenlig bild (anmiering) av glaspartiet tillsammans med en fullständing specifikation och pris. Verktyget kontrollerar också om glaspartiet du vill använda går att tillverka och priset är såklart intressant så att du kan hålla din budget för uterummet. Du hittar glasparti-verktyget här:

Planera uterum med glaspartiverktyget

Våra glaspartier

Vi har ett stort utbud av skjutpartier, skjutdörrar, skjutfönster och fasta partier till uterum för alla säsonger på året.


Sommar M50 glaspartier

Sommar M50 glaspartier - Härligt uterum med måttanpassade skjutdörrar och gavelspetsfönster av hög kvalitet | Mekoflex Uterum Sommar M50 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Vårt mest populära system

  Måttanpassade skjutdörrar & glaspartier

Sommar M50 skjutdörrar och glaspartier är perfekta för inglasning av uterum som används främst under sommarsäsongen. Njut av en förlängd sommar och skydda dig från dåligt väder och vind. Sommar M50 med enkelglas har stabila aluminiumprofiler och är av hög kvalitet. För Sommar M50 finns många valmöjligheter och glaspartierna är alltid måttanpassade efter dina egna mått.

Läs mer om Sommar M50


Vår/Höst M70 glaspartier

Vår/Höst M70 glaspartier - Måttanpassade skjutdörrar med 2-glas isolerglas för bra isolering till uterum | Mekoflex Uterum Vår/Höst M70 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Glaspartier med isolerglas

Med Vår/Höst M70 isolerade glaspartier kan du använda ditt uterum från tidig vår till sen höst. Glaspartierna har 20 mm isolerglas-kassetter med 2-glas och gör att du kan värma upp ditt uterum när det är lite kallare ute. Vår/Höst M70 uterumssystem har en gedigen och solid konstruktion av hög kvalitet. Glaspartierna tillverkas alltid efter dina egna mått.

Läs mer om Vår/Höst M70


Vinter M90 glaspartier

Vinter M90 glaspartier - Premium-skjutdörrar med 2-glas och bruten köldbrygga till uterum att använda året runt | Mekoflex Uterum Vinter M90 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Använd uterummet året runt

Vinter M90 glaspartier är ditt val när du ska bygga vinterbonat uterum som du kan använda året runt och även på vintern. Glaspartierna har isolerglas-kassetter med 2-glas och dessutom bruten köldbrygga. Med Vinter M90 kan du värma upp ditt uterum på vintern med bra värmeekonomi. Vinter M90 är ett premium-system av hög kvalitet och glaspartierna tillverkas såklart alltid efter dina egna mått.

Läs mer om Vinter M90


Sommar M45 glaspartier

Sommar M45 glaspartier - Skjutdörrar till uterum av hög kvalitet till lågt pris tillverkade i Sverige | Mekoflex Uterum Sommar M45 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Skjutdörrar till lågpris

Sommar M45 skjutdörrar passar perfekt till en inglasad altan och lite enklare uterum som används under sommaren. Glaspartierna skyddar dig från dåligt väder och vind och du kan utnyttja sommaren maximalt. Med Sommar M45 uterumspartier får du hög kvalitet till lågt pris. Sommar M45 glaspartier kan dessutom kombineras med Sommar M50-systemet då samma kraftiga aluminium-profiler används.

Läs mer om Sommar M45


Jämför våra glaspartier

Det finns många saker att ta hänsyn till när du väljer vilka glaspartier du ska använda till din inglasning. För att hjälpa dig välja så kan du jämföra våra glaspartier mot varandra på ett stort antal punkter här:

Jämför våra glaspartier till uterum

Våra tak

Isolerat kanaltak på inglasat uterum med Vår/Höst M70 skjutdörrar. | Mekoflex Uterum

  Isolerade kanaltak till uterum

Med ett isolerat uterumstak behåller du värmen inne i ditt uterum och släpper in extra ljus. Hos oss kan du köpa isolerade kanaltak till ditt uterum.

Läs mer om Tak

Vad är egentligen ett uterum?

Ett uterum är ett inglasat rum som skyddar mot väder och vind samt blir ett mellansteg mellan att vara inne i huset och ute i trädgården. Ett uterum består av glaspartier till väggarna, ett tak och en golvkonstruktion. För väggarna är glaspartier med skjutdörrar vanligt förekommande. För ökat ljusinsläpp i uterummet kan trekantiga fasta fönster eller gavelspetsfönster användas mellan det sluttande taket och väggen. Isolerade kanalplasttak används ofta som uterumstak. Givetvis går det också att använda tegeltak eller bandplåtstak till uterummet. Golvet är vanligtvis en gjuten betongplatta med klinker på.

Det vanligaste är att uterummet är en tillbyggnad av bostaden. Vanligtvis byggs uterummet mot en vägg på huset och glaspartier och tak ansluts mot befintlig fasad på huset. Detta kallas fasadmonterat uterum. Det finns också fristående uterum som är en separat byggnad för sig.

Ett uterum är oftast sämre isolerat än huset i sig och är inte tänkt att användas med kontinuerlig uppvärmning året runt. Om uterummet ansluts mot huset är det därför viktigt att dörren eller öppningen från huset till uterummet har samma isolationsgrad eller isoleringsstandard som fasaden på husbyggnaden. Det är viktigt att byggmaterial som används till uterummet klarar utomhusklimat med tanke på t ex fukt, imma, kondens, temperatur och temperaturskillnader som kan uppstå i uterummet.Inspiration

Häftigt inspirerande uterum som helt byggts ihop med huset. | Mekoflex Uterum
Inspirerande uterum helt i svart fasadmonterat på gavel till tegelhus. | Mekoflex Uterum

Letar du efter inspiration till ditt uterum? Vi har samlat en mängd bilder på uterum där våra produkter har använts. Du kan se olika uterumsmodeller, färgval och miljöer för uterum. Du hittar bilderna här:

Inspiration för uterum


Uterum från Mekoflex

Mekoflex erbjuder dig ett rikt utbud av glaspartier och tak av hög kvalitet till uterum. Alla våra glaspartier tillverkas i vår fabrik i Habo utanför Jönköping. Vi levererar måttanpassade glaspartier snabbt till dig direkt från fabrik. Vi har mer än 25 års erfarenhet av uterum och startade redan 1997. Vi finns tillhands om du behöver hjälp och råd med inglasning av uterum. Kontakta oss med dina frågor kring uterum så hjälper vi dig.

Med ett inglasat uterum får du ett extra rum i gränslandet mellan att vara inne i huset och ute i trädgården. I uterummet är du skyddad från vädrets makter och kan njuta av din trädgård även när det regnar och blåser.

Vi har glaspartier med isolerglas som gör att du kan bygga ett vinterbonat uterum eller vinterträdgård som kan användas året runt. Då kan du vistas behagligt i ditt uppvärmda uterum även mitt i vintern.

Bygg ditt drömuterum precis så som du vill ha det. Med måttanpassade glaspartier slipper du kompromissa och du kan skräddarsy ditt uterum på millimetern efter dina behov. Våra måttanpassade skjutdörrar och glaspartier kan du använda till många olika uterumsmodeller; fristående uterum, uterum med pulpettak, uterum med sadeltak och fasadmonterade uterum.

Våra skjutdörrar passar till många olika sorters uterum. Du kan få skjutdörrar med spröjs för att få den stil du vill ha på ditt uterum och våra skjutdörrar finns tillgängliga i många olika färger för att matcha bra med ditt hus. Vi erbjuder flera olika sorters lås till skjutdörrar så att du kan säkra ditt uterum även när du inte är hemma. Det går också att få skjutdörrar med förlängd räls. Du kan då "gömma" skjutdörren bakom väggen på uterummet och öppna upp hela den synliga delen av skjutpartiet.

Med våra skjutfönster kan du få balans mellan insyn och möjlighet att öppna upp ditt uterum. Våra skjutpartier för alla säsonger på året går att måttbeställa så att de passar perfekt för ditt uterum.

Våra fasta partier kan du använda för att släppa in extra ljus i ditt uterum där skjutpartier inte används. Med gavelspetsfönster kan du få maximalt ljusinsläpp och skapa mer rymd i ditt uterum.

Våra isolerade kanalplasttak till uterum håller värmen i uterummet när temperaturen sjunker och låter ljuset flöda in i ditt uterum.