Mekoflex Uterum logo
Mekoflex Uterum logo

Uterum - Välj smart och bygg utifrån din stil

Vi hjälper dig välja smart och guidar dig genom val av glas, anpassning efter säsong och ger dig experttips för att designa och bygga ett trivsamt uterum att njuta i året om. Utforska vårt breda sortiment av glaspartier och tak för uterum och låt oss hjälpa dig att skapa ett uterum som passar din stil.

Fortsätt nedåt på sidan för tips & råd, presentation av glaspartier och inspiration.

Välj uterum efter säsong på året

Inglasat uterum i vinterskrud med skjutdörrar och skjutfönster. | Mekoflex Uterum

Vilka glaspartier och tak du ska välja styrs mycket av under hur stor del av året du vill använda uterummet. Läs vår guide så förklarar vi hur du kan tänka kring val av uterum beroende på säsong:

Välj uterum efter säsong

Välj rätt glas

Skjutdörrar med 2-glas isolerglas till uterum. Glaskassetten har härdat energiglas. | Mekoflex Uterum

Det finns en mängd olika sorters glas att välja på för inglasningar, t ex härdat glas, energiglas & isolerglas. Läs vår guide så förklarar vi mer och djupdyker i saker som U-värde och köldbryggor:

Välj rätt glas till uterum

Välj uterumsmodell som passar dig

Ett stilfullt fasadmonterat uterum med sadeltak som smälter samman med husets design och med panoramavy över grönskande trädgård. | Mekoflex Uterum
Fristående uterum med spröjsade skjutdörrar omgivet av trädäck med sittgrupp och grillhörna. | Mekoflex Uterum
Fasadmonterat uterum med pulpettak i lantlig miljö med rikligt ljusinsläpp och stora fönster med vy över skog och trädgård. | Mekoflex Uterum

Uterum kan se ut på många olika sätt. Vilken uterumsmodell som passar dig beror på dina förutsättningar och önskemål. Få tips om hur du väljer rätt modell för ditt hem och din trädgård:

Välj rätt uterumsmodell

Designa och bygga uterum

Ta hänsyn till dina unika förutsättningar

När du planerar ditt uterum är det viktigt att anpassa designen efter ditt hus och din trädgård. Att bygga måttanpassat har många fördelar, både under designprocessen och under själva byggnationen. Utforska några av dessa fördelar i följande artikel:

5 anledningar att bygga måttanpassat uterum

Skapa en harmonisk design som passar ditt hem

När du designar ditt uterum är det viktigt att skapa en estetisk balans mellan huset och trädgården. Genom att välja rätt material, färger och stil kan du skapa ett uterum som smälter samman med husets arkitektur och kompletterar din trädgård. Upptäck över 200 olika färger att välja på för våra glaspartier:

Färger för glaspartier

Använd glasparti-verktyget för planering

För att underlätta planeringen av ditt uterum kan du använda vårt praktiska glasparti-verktyg. Genom att ange måtten för glaspartiet får du en skalenlig bild (animering) av glaspartiet tillsammans med en fullständig specifikation och pris. Verktyget kontrollerar även om det valda glaspartiet är möjligt att tillverka och hjälper dig att hålla koll på budgeten för projektet. Prova glasparti-verktyget här:

Planera uterum med glaspartiverktyget

Våra glaspartier

Vi har ett stort utbud av skjutpartier, skjutdörrar, skjutfönster och fasta partier för alla säsonger på året.


Sommar M50 glaspartier

Sommar M50 glaspartier - Elegant uterum med rejäl takhöjd som är harmoniskt integrerat med husets ariktektur. | Mekoflex Uterum Sommar M50 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Vårt mest populära system

  Måttanpassade skjutdörrar & glaspartier

Sommar M50 skjutdörrar och glaspartier är perfekta för inglasning av uterum som används främst under sommarsäsongen. Njut av en förlängd sommar och skydda dig från dåligt väder och vind. Sommar M50 med enkelglas har stabila aluminiumprofiler och är av hög kvalitet. För Sommar M50 finns många valmöjligheter och glaspartierna är alltid måttanpassade efter dina egna mått.

Läs mer om Sommar M50


Vår/Höst M70 glaspartier

Vår/Höst M70 glaspartier - Måttanpassade skjutdörrar med 2-glas isolerglas för bra isolering till fasadmonterat uterum med pulpettak. | Mekoflex Uterum Vår/Höst M70 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Glaspartier med isolerglas

Njut av ditt uterum från tidig vår till sen höst med Vår/Höst M70 isolerade glaspartier. Dessa kvalitativa glaspartier med 20 mm 2-glas isolerglas-kassetter gör det möjligt att värma upp uterummet vid kallare väder, så att du kan använda det under en längre tid av året.

Läs mer om Vår/Höst M70


Vinter M90 glaspartier

Vinter M90 glaspartier - Premium-skjutdörrar med 2-glas och bruten köldbrygga till uterum för året-runt-användning. | Mekoflex Uterum Vinter M90 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Använd uterummet året runt

Vinter M90 glaspartier är ditt val när du ska bygga vinterbonat uterum som du kan använda året runt och även på vintern. Glaspartierna har isolerglas-kassetter med 2-glas och dessutom bruten köldbrygga. Med Vinter M90 kan du värma upp ditt uterum på vintern med bra värmeekonomi. Vinter M90 är ett premium-system av hög kvalitet och glaspartierna tillverkas såklart alltid efter dina egna mått.

Läs mer om Vinter M90


Sommar M45 glaspartier

Sommar M45 glaspartier - Skjutdörrar till uterum av hög kvalitet till lågt pris tillverkade i Sverige. | Mekoflex Uterum Sommar M45 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

  Skjutdörrar till lågpris

För enklare uterum som huvudskaligen används under sommaren rekommenderas Sommar M45 skjutdörrar. De högkvalitativa och prisvärda glaspartierna skyddar dig från dåligt väder och vind. Sommar M45 kan dessutom kombineras med Sommar M50-systemet för maximal flexibilitet för ditt uterum.

Läs mer om Sommar M45


Jämför våra glaspartier

Det finns många saker att ta hänsyn till när du väljer vilka glaspartier du ska använda till din inglasning. För att hjälpa dig välja så kan du jämföra våra glaspartier mot varandra på ett stort antal punkter här:

Jämför våra glaspartier till uterum

Våra tak

Isolerat kanaltak på inglasat uterum med Vår/Höst M70 skjutdörrar. | Mekoflex Uterum

  Isolerade kanaltak till uterum

Med ett isolerat uterumstak behåller du värmen inomhus och släpper in extra ljus. Hos oss kan du köpa isolerade kanalplasttak.

Läs mer om Tak

Vad innebär ett uterum och hur fungerar det?

Ett uterum är ett inglasat rum som erbjuder skydd mot väder och vind, samtidigt som det skapar en harmonisk övergång mellan husets interiör och den omgivande trädgården. Uterum består av glasväggar, tak och golvkonstruktion, med skjutdörrar som en populär lösning för väggpartier. För att maximera ljusinsläppet kan trekantiga fasta fönster eller gavelspetsfönster placeras mellan den lutande takkonstruktionen och väggarna. Isolerade kanalplasttak är ett vanligt val för uterumstak, men även tegel- och bandplåtstak kan användas. Golvet består oftast av en betongplatta med klinkerbeläggning.

Uterum är vanligtvis en tillbyggnad till bostaden och byggs mot en husvägg, där glaspartier och tak ansluts till befintlig fasad. Detta kallas fasadmonterat uterum. Det finns även fristående uterum som fungerar som separata byggnader.

Eftersom uterum generellt är mindre isolerade än huset, är de inte avsedda för kontinuerlig uppvärmning året runt. Om uterummet är anslutet till huset är det viktigt att dörren eller öppningen mellan huset och uterummet har samma isoleringsgrad som husets fasad. Byggmaterial som används i uterummet ska vara anpassade för utomhusklimat och klara till exempel fukt, imma, kondens samt temperatur och temperaturskillnader som kan uppstå.Inspiration

Häftigt inspirerande uterum som helt byggts ihop med huset. | Mekoflex Uterum
Inspirerande uterum helt i svart fasadmonterat på gavel till tegelhus. | Mekoflex Uterum

Letar du efter inspiration till ditt uterum? Vi har samlat en mängd bilder på uterum där våra produkter har använts. Du kan se olika uterumsmodeller, färgval och miljöer för uterum. Du hittar bilderna här:

Inspiration för uterum


Skapa ditt perfekta uterum med Mekoflex

Mekoflex erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa glaspartier och tak som passar alla stilar och behov. Med över 25 års erfarenhet inom uterum och en egen fabrik i Habo utanför Jönköping, kan du vara säker på att få den bästa hjälpen och rådgivningen för ditt projekt.

Ett inglasat uterum ger dig möjlighet att njuta av din trädgård i alla väder. Med isolerglas kan du även skapa en vinterträdgård som kan användas året om, så att du kan slappna av i ditt uppvärmda uterum även under vintern.

Anpassa efter dina behov

Mekoflex erbjuder måttanpassade glaspartier som låter dig skapa ditt uterum precis som du vill ha det. Oavsett om du önskar ett fristående uterum, uterum med pulpettak, uterum med sadeltak eller fasadmonterade uterum, kan våra skjutdörrar och glaspartier anpassas efter dina önskemål.

Välj bland ett stort urval av skjutdörrar med eller utan spröjs och i olika färger för att hitta den perfekta matchningen till ditt hus. Mekoflex erbjuder även olika låsalternativ för att säkra ditt uterum när du inte är hemma. Du kan också välja skjutdörrar med förlängd räls som gör det möjligt att "gömma" dörren bakom väggen och öppna upp hela den synliga delen av skjutpartiet.

Mekoflex skjutfönster ger dig möjlighet att hitta den perfekta balansen mellan insyn och öppenhet. Skjutpartier kan måttbeställas för perfekt passform.

För att maximera ljusinsläppet kan du använda fasta partier där skjutpartier inte används. Gavelspetsfönster ger dig ytterligare möjlighet släppa in extra ljus och skapa en känsla av rymd i ditt uterum.

Isolerade kanalplasttak för värme och ljus

Våra isolerade kanalplasttak hjälper till att hålla värmen när temperaturen sjunker utan att kompromissa med ljusinsläppet. Detta gör att du kan njuta av ditt uterum även under kallare dagar, samtidigt som du får rikligt med naturligt ljus som flödar in.

Kontakta Mekoflex för professionell hjälp och rådgivning

Om du behöver hjälp eller råd med ditt uterumsprojekt är Mekoflex här för att bistå. Med många års erfarenhet och expertkunskap, kan du lita på att vi ger dig den bästa möjliga guidningen för att skapa ditt drömuterum. Tveka inte att kontakta oss med dina frågor och funderingar, vi hjälper dig gärna.

Mekoflex är det självklara valet för dig som vill skapa ett trivsamt och funktionellt uterum som kan användas året runt. Med måttanpassade glaspartier, ett brett utbud av skjutdörrar och fönster, samt isolerade kanalplasttak, kan du skräddarsy en lösning för dina behov och njuta av din trädgård i alla väder.