Uterum för olika säsonger på året - Guide

Tänker du använda ditt uterum främst under sommaren? Vill du kunna använda uterummet året runt? Läs vår guide för att välja vilket sorts uterum som passar bäst för dig beroende på säsong på året.

Ju större del av året du vill kunna använda ditt uterum desto bättre isolerat behöver det vara. Vi har glaspartier och tak för alla säsonger på året till uterum & altan. Vi går igenom vad du behöver tänka på för att välja uterum efter säsong.

Uterum för användning främst under sommaren

Om du huvudsakligen ska använda ditt uterum under sommaren så behöver du inte isolera ditt uterum om du inte vill. Under sommarmånaderna får du stor användning av ditt uterum oavsett väder. När solen skiner kan du öppna upp skjutpartierna och vara nära din trädgård. Om vädret blir sämre stänger du enkelt skjutdörrarna och sitter skyddad från regn och blåst. När kvällen kommer och temperaturen sjunker kan du också stänga till uterummet och hålla kvar värmen en stund till. Du kan givetvis komplettera ditt uterum med uppvärmning, t ex infravärme, och på så vis höja temperaturen i ditt uterum. Om uterummet är oisolerat så försvinner dock mycket av värmen ut.

Under resten av året kan du också ha stor nytta av ditt uterum även om det främst är tänkt för sommar-användning. Under vinterhalvåret kan du förvara dina utomhusmöbler där skyddade från regn och rusk och på vårkanten kan du börja ställa ut känsliga växter tidigare där eller använda det som ett växthus för att förodla innan du planterar ut i trädgården.

Tänk på att alla byggnadsmaterial som används i uterummet ska klara utomhusklimat.

Fint sommaruterum med turkosskimrande pool och trädäck som binder samman poolen och huset. Måttanpassade skjutdörrar i svart färg och isolerat kanaltak. | Mekoflex Uterum

Grund - sommar

Uterum för sommarbruk kan du bygga direkt uppe på ett trädäck förutsatt att det är dimensionerat för att bära uterummet. Du kan också använda stenplattor/marksten som grund och givetvis också en gjuten betongplatta.

Glaspartier - sommar

För sommar-uterum fungerar glaspartier med enkelglas fint. Välj energiglas om du väljer att isolera ditt uterum och vill förlänga sommaren en bit till. En stor fördel med att välja energiglas är också att risken för imma, kondens och rimfrost minskar med energiglas. Om du bygger ditt uterum i anslutning till din bostad kan rimfrost hindra utsikten inifrån huset och där kan energiglas rädda dig.

Våra glaspartier för sommar-uterum:

Tak - sommar

För taket kan du välja kanaltak eller glastak som släpper igenom ljus eller ett täckt tak i plåt eller tegel. Hos oss kan du köpa isolerade kanaltak.

Våra tak för sommar-uterum:

Uterum som används från vår till höst

För att använda ditt uterum redan från tidig vår till sen höst så behöver du isolera uterummet. Då kan du värma upp uterummet till behaglig temperatur och använda ditt uterum även när det är kallare ute. Att ha tillgång till det där extra rummet som uterummet blir under en stor del av året kan vara guld värt när det t ex ska dukas till kalas. Ett uterum för vår/höst ger dig också möjlighet att komma närmre och uppleva trädgård och natur när höstovädren rullar in eller de första fågelkvittren hörs på vårkanten. Du sitter skyddad från kyla i uterummet och kan avnjuta en kopp kaffe och läsa en bok om du vill.

Liksom för sommar-uterum så kan du ha nytta av ditt uterum även på vintern. Det blir ett extra rum för förvaring eller som "växthus".

Tänk på att alla byggnadsmaterial som används i uterummet ska klara utomhusklimat.

Inglasat uterum under höstperioden med hela 12 skjutdörrar för att öppna upp maximalt. Måttanpassade skjutdörrar, skjutfönster och fast fönster. | Mekoflex Uterum

Grund - vår/höst

Även grunden behöver vara isolerad och här kan du använda ett isolerat trädäck eller en gjuten betongplatta. Tänk på att en gjuten platta blir kall när temperaturen sjunker och du kan överväga att sätta in golvvärme om du ska gjuta en ny platta.

Glaspartier - vår/höst

För vår/höst-uterum behöver du glaspartier med isolerglas. Våra vår/höst glaspartier har 20 mm glaskassetter med 2-glas isolerglas och skjutdörrarna är tätade hela vägen på undersida och ovansida mot rälsen för att minimera drag i skarvar. Välj gärna energiglas för att minska risken för imma, kondens och rimfrost i ditt uterum.

Våra glaspartier för vår/höst-uterum:

Tak - vår/höst

För taket kan du välja isolerat kanaltak eller glastak med isolerglas som släpper igenom ljus eller ett täckt tak i plåt eller tegel (isolerat). Hos oss kan du köpa isolerade kanaltak.

Våra tak för vår/höst-uterum:

Vinterbonade uterum för användning året runt

För att använda ditt uterum året runt och även under vintern så krävs det att uterummet är bra isolerat och att glaspartierna har isolerglas och bruten köldbrygga. Ett vinterbonat uterum för året-runt-bruk har du alltid tillgång till och du kan använda underhållsvärme när du inte använder det samt värma upp det till rumstemperatur när du vill använda det även mitt i vintern med bra värmeekonomi.

Kostnaden för den här typen av uterum ökar ganska markant. Du får ställa kostnaden mot att du får ett rum som kan användas betydligt mer under året och som du alltid har möjlighet att vistas i.

Tänk på att alla byggnadsmaterial som används i uterummet ska klara utomhusklimat.

Inglasat uterum på vintern med måttanpassade skjutdörrar och måttanpassade skjutfönster. | Mekoflex Uterum

Grund - vinter

Grunden behöver vara isolerad och här rekommenderar vi gjuten betongplatta med golvvärme. En gjuten platta blir kall på vintern och golvvärme ökar komforten rejält med tanke på det.

Glaspartier - vinter

För vinter-uterum behöver du glaspartier med isolerglas och bruten köldbrygga. Våra vinterisolerade skjutdörrar för vinter-uterum har 28 mm glaskassetter med 2-glas isolerglas och bruten köldbrygga. Glaspartierna har energiglas och är väl tätade för att inte släppa ut värmen från uterummet.

Våra glaspartier för vinter-uterum:

Tak - vinter

För taket kan du välja isolerat kanaltak eller glastak med isolerglas som släpper igenom ljus eller ett täckt tak i plåt eller tegel (isolerat). Hos oss kan du köpa isolerade kanaltak, men egentligen tycker vi att våra glaspartier för vinter-uterum förtjänar ett bättre tak, t ex ett tegeltak eller bandplåt-tak.

Våra tak för vinter-uterum:

Tillbyggnad av hus och fullisolerade fristående uterum

Om du är intresserad av att låta ditt uterum bli en integrerad del av ditt hus så kan du använda fasadpartier för detta. Fasadpartier är mycket välisolerade och täta och gör att du kan ha samma klimat i uterummet som i huset i övrigt. Du kan också använda fasadpartier till fullisolerade fristående uterum.

Våra glaspartier för fullisolerade byggnader

Sammanfattning: Våra produkter för uterum för olika säsonger

Våra glaspartier går att få som skjutpartier, skjutdörrar, skjutfönster, väggpartier och fasta fönster med olika sorters glas.

För uterum som används främst under sommaren väljer du glaspartier med enkelglas och gärna härdat energiglas för att undvika imma och rimfrost på vinterhalvåret.

 • Välj Sommar M50 glaspartier med härdat energiglas.
  Måttanpassade skjutdörrar, skjutfönster, fasta partier och gavelspetsfönster av hög kvalitet med många valmöjligheter till bra pris.
 • Välj Panorama M20 glaspartier för maximal utsikt.
 • Välj Kanaltak TwinLite 16 mm isolerat kanaltak.

För användning av uterum under vår, sommar och höst och ett uterum som du vill kunna värma upp ibland så väljer du glaspartier med 2-glas isolerglas.

 • Välj Vår/Höst M70 glaspartier med 20 mm 2-glas isolerglas.
  Alltid tillverkade efter dina egna mått, finns i flera färger och med flera olika sorters lås.
 • Välj Kanaltak TwinLite 32 mm isolerat kanaltak.

Till uterum som ska användas året runt inklusive vintern väljer du glaspartier med isolerglas och bruten köldbrygga för god komfort och bra värmeekonomi.

 • Välj Vinter M90 glaspartier med 28 mm 2-glas isolerglas och bruten köldbrygga.
  Använd ditt uterum året runt. Måttanpassade glaspartier med premium-kvalitet.

För fullisolerade tillbyggnader och fullisolerade fristående uterum väljer du glaspartier med 2-glas eller 3-glas isolerglas, multipla brutna köldbryggor och maximal tätning mot vind och regn. Detta ger samma isolationsgrad och energiförluster som typiska 3-glas-fönster som används till huset i övrigt.

 • Välj Fasad M100 glaspartier med 44 mm 2-glas eller 3-glas isolerglas och multipla brutna köldbryggor.
  Förläng din bostad ut i trädgården och låt rummet bli en del av huset. Maximal isolering och täthet med detta premium-system.
Uterum sommar med skjutdörrar och gavelfönster med härdat energiglas. | Sommar M50 glaspartier | Mekoflex Uterum Sommar M50 glaspartier logo | Mekoflex Uterum
Uterum vår/höst med skjutdörrar och gavelfönster med 2-glas isolerglas. | Vår/Höst M70 glaspartier | Mekoflex Uterum Vår/Höst M70 glaspartier logo | Mekoflex Uterum
Uterum vinter med skjutdörrar och fasta väggpartier med 2-glas isolerglas och bruten köldbrygga. | Vinter M90 glaspartier | Mekoflex Uterum Vinter M90 glaspartier logo | Mekoflex Uterum
Skjutdörr med 44 mm 3-glas isolerglas, flera brutna köldbryggor och maximal tätning. Skjutdörr integrerad i husfasaden. | Fasad M100 fasadpartier | Mekoflex Uterum Fasad M100 fasadpartier logo | Mekoflex Uterum

Läs mer om våra produkter