10 vanliga frågor och svar om uterum

Att skapa ett uterum är en spännande men också utmanande uppgift. Det finns många aspekter att tänka på, från design och materialval till regler och underhåll. I denna artikel kommer vi att svara på de 10 vanligaste frågorna om uterum för att hjälpa dig att navigera genom processen.

1. Behöver jag bygglov för att bygga ett uterum?

Det första steget i processen är att ta reda på om du behöver bygglov. I Sverige krävs ofta bygglov för att bygga ett uterum, men det beror på flera faktorer, inklusive uterummets storlek och placering. Du kan ofta hitta bra information på din kommuns webbplats om vad som gäller kring till exempel attefallsregler, bygglov och bygganmälan. Kontakta alltid din kommun för att få korrekt information.

2. Vilket material ska jag välja för mitt uterum?

Valet av material för ditt uterum beror på flera faktorer, inklusive budget, klimat och personliga preferenser. Aluminium är ett populärt val på grund av dess hållbarhet och låga underhåll, medan trä ger en naturlig och traditionell känsla. Glas är också ett vanligt val för att tillåta maximalt ljusinsläpp.

Våra skjutdörrar och fönster är tillverkade helt i aluminium och glas.

Läs mer om våra produkter

3. Hur isolerar jag mitt uterum?

Isolering är viktigt för att ditt uterum ska vara bekvämt året runt. Du kan välja mellan olika isoleringsmetoder, inklusive energiglas, isolerglas och isolerade väggar och tak. Det är också viktigt att tänka på ventilation för att förhindra problem med fukt och kondens.

Läs mer om val av uterum för olika säsonger

4. Hur mycket kostar det att bygga ett uterum?

Kostnaden för att bygga ett uterum varierar kraftigt beroende på storlek, material och arbetskostnader. En tumregel är att budgetera mellan 10 000 och 20 000 SEK per kvadratmeter, men det kan vara mer eller mindre beroende på dina specifika krav.

Här följer några prisexempel på skjutdörrar i olika prisklasser som visar hur mycket priset kan variera:

Sommar M50 skjutdörr, 3-delad, härdat glas, b2500 x h2000 mm
Schematisk bild av Sommar M50 måttanpassat glasparti, skjutparti med 3 skjutdörrar, härdat glas, vit, bredd 2500 mm, höjd 2000 mm, integrerade handtag - insida & utsida - Mekoflex Uterum
Vår/Höst M70 skjutdörr, 3-delad, 2-glas, b2500 x h2000 mm
Schematisk bild av Vår/Höst M70 måttanpassat glasparti, skjutparti med 3 skjutdörrar, 20 mm isolerglas, 2-glas härdat glas/argon, vit, bredd 2500 mm, höjd 2000 mm, integrerade handtag - insida & utsida - Mekoflex Uterum
Vinter M90 skjutdörr, 3-delad, 2-glas energi, b2500 x h2000 mm, låsvred insida
Schematisk bild av Vinter M90 måttanpassat glasparti, skjutparti med 3 skjutdörrar, 28 mm isolerglas, 2-glas härdat energiglas/argon, bruten köldbrygga, vit, bredd 2500 mm, höjd 2000 mm, handtag insida & utsida, låsvred insida - Mekoflex Uterum

5. Hur lång tid tar det att bygga ett uterum?

Tiden det tar att bygga ett uterum kan variera beroende på dess storlek, design och de material som används. Generellt sett kan du förvänta dig att det tar mellan några veckor till några månader från start till färdigställande. Kom ihåg att planering, tillståndsgivning och leveranstid för material kan lägga till extra tid.

Leveranstiden för Mekoflex glaspartier är just nu cirka 4 veckor.

6. Hur underhåller jag mitt uterum?

Underhåll av ditt uterum beror på de material du har valt. Trä kräver regelbunden behandling för att motstå väder och vind, medan aluminium och glas generellt sett kräver mindre underhåll. Regelbunden rengöring av fönster och tak kommer att hålla ditt uterum i bästa skick.

Våra manualer innehåller skötselanvisningar som berättar hur du underhåller våra produkter.

Läs mer i våra manualer

7. Kan jag använda mitt uterum året runt?

Ja, med rätt isolering och uppvärmning kan du använda ditt uterum året runt. Dubbelglasade fönster, isolerade väggar och tak, samt ett effektivt värmesystem kan hjälpa till att hålla uterummet varmt på vintern och svalt på sommaren.

Vårt glaspartisystem Vinter M90 låter dig bygga ett uterum som du kan använda året runt.

Läs mer om Vinter M90 glaspartier

8. Vilken typ av möbler ska jag välja för mitt uterum?

Valet av möbler för ditt uterum beror på hur du planerar att använda utrymmet. Om du vill använda det som en extra vardagsrum, kanske du vill ha bekväma soffor och stolar. Om du planerar att använda det som en matplats, kanske ett matbord och stolar är mer lämpligt. Kom ihåg att välja möbler som tål väder och vind om uterummet inte är helt isolerat.

9. Hur kan jag maximera ljusinsläppet i mitt uterum?

Att maximera ljusinsläppet i ditt uterum kan göras genom att välja stora glaspartier för dörrar och fönster. Ett kanalplasttak eller glastak ökar ljusinsläppet ytterligare. Du kan också överväga att använda ljusa färger för inredningen för att reflektera ljuset och göra utrymmet ljusare.

Vi har TwinLite kanalplasttak i vårt sortiment för god isolering och ökat ljusinsläpp.

Läs mer om Kanalplasttak TwinLite

10. Vilka är de bästa växterna för mitt uterum?

Växter kan lägga till liv och färg till ditt uterum. Välj växter som trivs i mycket ljus, som kaktusar och suckulenter. Om ditt uterum är isolerat och uppvärmt, kan du också överväga mer tropiska växter som orkidéer och palmer. Kom ihåg att vissa växter kan behöva extra vård under de kallare månaderna.

Råd och stöd under hela processen

Vi på Mekoflex finns till hands för att hjälpa dig och ge råd under hela processen med att planera, beställa och bygga ditt inglasade uterum eller altan. Vi har lång erfarenhet i branschen kan vi ge dig de bästa tipsen och lösningarna för att skapa det perfekta uterummet som passar just dina behov.

Vi erbjuder dig snabb service och kvalitetsprodukter till förmånliga priser. Tveka inte att kontakta oss för att börja planera ditt nya uterum idag.

En liten 3D-modell av ett uterum placerat i en öppen hand. | Mekoflex Uterum