Altan för olika säsonger på året - Guide

Tänker du använda din altan främst under sommaren? Vill du kunna använda altanen året runt? Läs vår guide för att välja vilken sorts inglasad altan som passar bäst för dig beroende på säsong på året.

Ju större del av året du vill kunna använda din altan desto bättre isolerat behöver det vara. Vi har glaspartier och tak för alla säsonger på året till uterum & altan. Vi går igenom vad du bör tänka på för att göra rätt val till din altan beroende på säsong.

Altaner som främst används under sommaren

Om du huvudsakligen ska använda din altan under sommaren så behöver du inte isolera din altan om du inte vill. Under sommarmånaderna får du stor användning av din inglasade altan oavsett väder. När solen skiner kan du öppna upp skjutpartierna och vara nära din trädgård. Om vädret blir sämre stänger du enkelt skjutdörrarna och sitter skyddad från regn och blåst. När kvällen kommer och temperaturen sjunker kan du också stänga till på altanen och hålla kvar värmen en stund till. Du kan givetvis komplettera med uppvärmning på altanen, t ex med infravärme, och på så vis höja temperaturen på altanen. Om altanen är oisolerad så försvinner dock mycket av värmen ut.

En annan sak att beakta när du planerar din altan är hur utsatt den är för solen. För inglasade altaner i söderläge kan det vara särskilt fördelaktigt att välja tonat glas. Denna typ av glas hjälper till att minska solinstrålningen, vilket i sin tur bidrar till en mer behaglig inomhustemperatur under de varma sommarmånaderna. Det tonade glaset skyddar inte bara mot värme utan ger också ett visuellt behagligt ljusinsläpp och ger din inglasade altan ett unikt utseende.

Under resten av året kan du också ha stor nytta av din inglasade altan även om den främst är tänkt för sommar-användning. Under vinterhalvåret kan du förvara dina utomhusmöbler där skyddade från regn och rusk och på vårkanten kan du ställa ut känsliga växter tidigare där eller använda det som ett växthus för att förodla innan du planterar ut i trädgården.

Tänk på att alla byggnadsmaterial som används på altanen ska klara utomhusklimat.

Fint sommaruterum med turkosskimrande pool och trädäck som binder samman poolen och huset. Måttanpassade skjutdörrar i svart färg och isolerat kanaltak. | Mekoflex Uterum

Grund för sommar-altan

En inglasad altan för sommarbruk kan du bygga direkt uppe på ett trädäck förutsatt att det är dimensionerat för att bära konstruktionen. Du kan också använda stenplattor/marksten som grund och givetvis också en gjuten betongplatta.

Glaspartier för sommar-altan

För sommar-altaner fungerar glaspartier med enkelglas fint. Välj energiglas om du väljer att isolera din altan och vill förlänga sommaren en bit till. En stor fördel med att välja energiglas är också att risken för imma, kondens och rimfrost minskar med energiglas. Om du bygger din altan i anslutning till din bostad kan rimfrost hindra utsikten inifrån huset och där kan energiglas rädda dig.

Våra glaspartier för sommar-altan:

Tak för sommar-altan

För altantaket kan du välja kanaltak eller glastak som släpper igenom ljus eller ett täckt tak i plåt eller tegel. Hos oss kan du köpa isolerade kanaltak.

Våra tak för sommar-altan:

Altan för användning från vår till höst

För att använda din inglasade altan redan från tidig vår till sen höst så behöver du isolera altanen. Då kan du värma upp altanen till behaglig temperatur och använda din altan även när det är kallare ute. Att ha tillgång till det där extra rummet som den inglasade altanen blir under en stor del av året kan vara guld värt när det t ex ska dukas till kalas. En altan för vår/höst ger dig också möjlighet att komma närmre och uppleva trädgård och natur när höstovädren rullar in eller de första fågelkvittren hörs på vårkanten. Du sitter skyddad från kyla på den inglasade altanen och kan njuta av en kopp kaffe eller läsa en bok om du vill.

Liksom för sommar-altaner så kan du ha nytta av din altan även på vintern. Det blir ett extra rum för förvaring eller som "växthus".

Tänk på att alla byggnadsmaterial som används på altanen ska klara utomhusklimat.

Inglasad altan under höstperioden med hela 12 skjutdörrar för att öppna upp maximalt. Måttanpassade skjutdörrar, skjutfönster och fast fönster. | Mekoflex Uterum

Grund för vår/höst-altan

Även grunden behöver vara isolerad och här kan du använda ett isolerat trädäck eller en gjuten betongplatta. Tänk på att en gjuten platta blir kall när temperaturen sjunker och du kan överväga att sätta in golvvärme om du ska gjuta en ny platta.

Glaspartier för vår/höst-altan

För vår/höst-altan behöver du glaspartier med isolerglas. Våra vår/höst glaspartier har 20 mm glaskassetter med 2-glas isolerglas och skjutdörrarna är tätade hela vägen på undersida och ovansida mot rälsen för att minimera drag i skarvar. Välj gärna energiglas för att minska risken för imma, kondens och rimfrost i ditt uterum.

Våra glaspartier för vår/höst-altan:

Tak för vår/höst-altan

För altantaket kan du välja isolerat kanaltak eller glastak med isolerglas som släpper igenom ljus eller ett täckt tak i plåt eller tegel (isolerat). Hos oss kan du köpa isolerade kanaltak.

Våra tak för vår/höst-altan:

Vinterbonad altan för användning året runt

För att använda din inglasade altan året runt och även under vintern så krävs det att altanen är bra isolerad och att glaspartierna har isolerglas och bruten köldbrygga. En vinterbonad inglasad altan för året-runt-bruk har du alltid tillgång till och du kan använda underhållsvärme när du inte använder den samt värma upp den till rumstemperatur när du vill använda den även mitt i vintern med bra värmeekonomi.

Kostnaden för den här typen av altan ökar ganska markant. Du får ställa kostnaden mot att du får ett rum som kan användas betydligt mer under året och som du alltid har möjlighet att vistas i.

Tänk på att alla byggnadsmaterial som används på altanen ska klara utomhusklimat.

Inglasad altan på vintern med måttanpassade skjutdörrar och måttanpassade skjutfönster. | Mekoflex Uterum

Grund för vinter-altan

Grunden behöver vara isolerad och här rekommenderar vi gjuten betongplatta med golvvärme. En gjuten platta blir kall på vintern och golvvärme ökar komforten rejält med tanke på det.

Glaspartier för vinter-altan

För vinter-altan behöver du glaspartier med isolerglas och bruten köldbrygga. Våra vinterisolerade skjutdörrar för vinter-altaner har 28 mm glaskassetter med 2-glas isolerglas och bruten köldbrygga. Glaspartierna har energiglas och är väl tätade för att inte släppa ut värmen från den inglasade altanen.

Våra glaspartier för vinter-altan:

Tak för vinter-altan

För taket kan du välja isolerat kanaltak eller glastak med isolerglas som släpper igenom ljus eller ett täckt tak i plåt eller tegel (isolerat). Hos oss kan du köpa isolerade kanaltak, men egentligen tycker vi att våra glaspartier för vinter-altan förtjänar ett bättre tak, t ex ett tegeltak eller bandplåt-tak.

Våra tak för vinter-altan:

Sammanfattning: Våra produkter för altan för olika säsonger

Våra glaspartier går att få som skjutpartier, skjutdörrar, skjutfönster, väggpartier och fasta fönster med olika sorters glas.

För inglasade altaner som används främst under sommaren väljer du glaspartier med enkelglas och gärna härdat energiglas för att undvika imma och rimfrost på vinterhalvåret.

 • Välj Sommar M50 glaspartier med härdat energiglas.
  Måttanpassade skjutdörrar, skjutfönster, fasta partier och gavelspetsfönster av hög kvalitet med många valmöjligheter till bra pris.
 • Välj Panorama M20 glaspartier för maximal utsikt.
 • Välj Kanaltak TwinLite 16 mm isolerat kanaltak.

För användning av inglasad altan under vår, sommar och höst och en altan som du vill kunna värma upp ibland så väljer du glaspartier med 2-glas isolerglas.

 • Välj Vår/Höst M70 glaspartier med 20 mm 2-glas isolerglas.
  Alltid tillverkade efter dina egna mått, finns i flera färger och med flera olika sorters lås.
 • Välj Kanaltak TwinLite 32 mm isolerat kanaltak.

För inglasade altaner som ska användas året runt inklusive vintern väljer du glaspartier med isolerglas och bruten köldbrygga för god komfort och bra värmeekonomi.

 • Välj Vinter M90 glaspartier med 28 mm 2-glas isolerglas och bruten köldbrygga.
  Använd din altan året runt. Måttanpassade glaspartier med premium-kvalitet.
Måttanpassade skjutdörrar och gavelfönster med härdat energiglas av hög kvalitet för sommarsäsong. | Sommar M50 glaspartier | Mekoflex Uterum Sommar M50 glaspartier logo | Mekoflex Uterum
Skjutdörrar och gavelfönster med 2-glas isolerglas för vår/höst-säsong. | Vår/Höst M70 glaspartier | Mekoflex Uterum Vår/Höst M70 glaspartier logo | Mekoflex Uterum
Skjutdörrar och fasta väggpartier med 2-glas isolerglas och bruten köldbrygga för vintersäsong. | Vinter M90 glaspartier | Mekoflex Uterum Vinter M90 glaspartier logo | Mekoflex Uterum

Läs mer om våra produkter

Lite om oss på Mekoflex Uterum

Vi har funnits i branschen sedan 1990-talet och är ett stabilt företag med många nöjda kunder genom åren. Redan 1997 startade vi vår tillverkning och försäljning av glaspartier till uterum & altan och har sedan dess byggt upp stor och lång erfarenhet.

Alla våra glaspartier tillverkas i vår fabrik i Habo utanför Jönköping. Där bygger vi ordentliga glaspartier med hög kvalitet som vi är stolta över att leverera till dig.

Vi har också högsta kreditvärdighet så du kan känna dig trygg när du handlar hos oss.